Thursday, December 30, 2010

IFAD's Rural Poverty Report 2011

IFAD’s Rural Poverty Report 2011 – New realities, new challenges: new opportunities for tomorrow’s generation, is an in-depth study of rural poverty. The findings in the report come from a collaboration among dozens of experts in the field of poverty reduction – both inside and outside IFAD. They also come from the poor rural people themselves.








Source: IFAD

Hungry Planet Episode 1

An interesting Video showing hunger and poverty in different parts of the World. We can see clearly how hunger, poverty, climate change, food security and agriculture are interlinked...


Friday, December 24, 2010

Un niveau d’eau alarmant dans les réservoirs du pays

Le niveau d’eau dans nos nappes phréatiques, rivières et réservoirs a connu une baisse drastique. La Central Water Authority (CWA) appelle la population à utiliser l’eau avec modération et à ne pas faire du gaspillage. Si la situation ne s’améliore pas, des coupures d’eau plus drastiques sont prévues. La CWA, la Water Resources Unit (WRU) et la météo ont fait un constant de la situation face à la presse, jeudi.


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Mozambique : 645 millions de dollars pour le secteur de l'irrigation

Le gouvernement mozambicain a approuvé la création   d''un système d'irrigation national, dont le montant s'élève à 645 millions de dollars américains, qui sera menée d'ici 2019, a rapporté l'agence de presse mozambicaine AIM.
Cette décision a été prise lors d’une récente réunion  du Conseil des ministres. Concernant le financement, 135 M USD sont déjà garantis mais les 510 M USD restants devront être collectés par le biais d'investissements privés et publics.
Le programme d'irrigation, qui débutera l'année prochaine, vise à améliorer la production et la productivité agricoles, garantir la sécurité alimentaire, créer des emplois et augmenter les revenus dans les régions rurales et urbaines.
Le système d'irrigation actuel ne couvre que 62 000 hectares sur l'ensemble des 33 millions d'hectares au Mozambique, et la mise en œuvre du programme permettra de changer cette situation.
"Seuls 2% de la zone productive du pays sont couverts par le système d'irrigation et les 98% qui restent dépendent des eaux pluviales", a précisé Alberto Nkuthumula, le porte-parole du gouvernement mozambicain, qui est également  ministre de la Justice par intérim.
M. Nkuthumula a ajouté que la croissance déséquilibrée de la population et de la production agricole du pays a abouti à une pénurie alimentaire, qui a entraîné la hausse des prix et forcé le gouvernement à importer des produits pour équilibrer l'offre et la demande.
(Source : Chine Nouvelle / lexpress.mu of 24.12.10)

Monday, December 13, 2010

Agricultural Research and Extension / Development: The top 100 questions of importance to the future of global agriculture

A significant new article in the International Journal of Agricultural Sustainability (11 November) tackles the issues that will face agriculture in the future by identifying the top 100 questions of importance to the future of global agriculture.

The global population is estimated to reach 9 billion by the year 2050. In order to keep up with population growth and simultaneously prevent food prices from increasing considerably, the world will need to produce 70-100% more food in the next 50 years. The need to produce more food will be compounded by other challenges from climate change, water stresses, energy insecurity and dietary shifts. Global agriculture and food systems must change in order to overcome these myriad challenges and meet future food needs.

Through a year-long process of discussion, 55 agriculture and food experts from 23 different countries representing sectors including universities, UN agencies, CG research institutes, NGOs, private companies, foundations, and regional research organizations were brought together to identify the top 100 questions for the future of global food and agriculture.

Download the full paper including the 100 questions here.

Source: GFAR

Friday, December 10, 2010

MAISNET Member retained for an advanced training on blogs and Web 2.0 for development in Ghana

In July 2010, we published news of an essay competition organised by the Technical Centre for Agricultural and Rural Cooperation ACP-EU (CTA), in collaboration with FARA, Yam-Pukri, CAFAN, AYF, ANAFE and  PAFPNET. The essay theme was “Youth and ICTs in Agriculture and Rural Development”.You can read more on it by clicking here.

We are pleased (& proud) to announce that our MAISNET Member and Blog Contributor, Miss. Nawsheen Hosenally participated in the competition and got hold of the 1,500 Euros ... Well .. almost ..

In fact, she has been selected by the organisers to follow and 'Advanced training on blogs and Web 2.0 for development'. That's not all, she is also retained for another course on 'Challenges of youth in ARD using ICT''. Both programmes are scheduled for 2011 in Ghana over a total of 5 days (3 + 2).

Nawsheen is still a student at the Faculty of Agriculture (University of Mauritius) and such accomplishment is not only remarkable but also very promising. The exposure she will get will certainly help shape her career and personality.

Finally, it's worth noting how ICT is gaining momentum in disciplines such as Agriculture. From mobile technologies to Web 2.0, photography to media development, just name it... You will certainly recall that we advertised events and call for papers on ICT/Web 2.0. We shall keep you posted on new opportunities and may be there might be other success stories...

Training on Web 2.0 Content Management System at FARC for MAISNET Members

The Food and Agricultural Research Council (FARC) hosted a crash-training programme on WEB 2.0 Content Management System on Thursday 9th December 2010 from 14:00 to 16:30 in its conference room. The aim was to empower MAISNET members in WEB 2.0 management such that the community could self-manage the MAISNET e-platforms.


The training was conducted by Mr. C.Sembhoo, Extension Officer at the Agricultural Research and Extension Unit and the participants were from:

AREU
Mr. Raj Teeluck and
Mr. Koppalah Radhakrisna (Extension Officers)

FoA-UoM
Mr. Navindra Boodia and Mr. Kamlesh Boodhoo (Lecturers)
Miss. Nawsheen Hosenally (Student)

MAIFS
Mr. Chandrashekhar Mooneeramsing (Scientific Officer)

FARC
Mrs. Chandasa Koelas (Assistant Research Scientist)
Mr. Jairaj Ramkissoon (Director General)

Several other MAISNET members (e.g from MSIRI, FSC, SPWF & AREU) were invited, but could not attend due to professional obligations or because they were on vacation.

The training started with how to manage the MAISNET Blog, whereby everything about the different parts of the blog was explained (RSS Feeds, Followers, the different gadgets that can be added to the blog, links, archives, disclaimer, different parts of a post etc.)

Then came the most interesting part of the training, which was about how to write a post and personalise it. The participants were asked to follow how to post an article first, and then had to post an article of their own, taking into consideration the formatting of text, pictures, links and labels. Moreover, some basic html codes were also taught to the participants, who found it very interesting.

Before finishing the training session, a brief introduction on IAALD and eRails was given my Mr C.Sembhoo and by the end, all the participants were satisfied and are grateful to the Director General of FARC for his attendance and support to host the training!


Thursday, December 9, 2010

Test - New programmes at the Faculty of Agriculture

The Faculty will offer a modified version of the BSc Agric Science and Tech for the nest academic year 2011-2012. 

Introduction 

The changing socio-economic pattern of Mauritius has led to an increasing demand for agricultural produce of good quality. Agricultural production is now increasingly being characterised by the use of modern technology. It is the Government policy and vision for the future to adopt a technology-based approach to render the local agricultural sector more productive, service-oriented, sustainable and competitive whilst responding to the environmental and ethical standards demanded by society.

test

Auparavant en plastique, le sachet est maintenant en aluminium, dans une boîte en plastique qui lui donne un nouveau cachet, plus pratique et moderne. Ce qui a plu aux consommateurs car les ventes de banana chips ont augmenté : de deux tonnes de bananes vertes par mois il y a dix ans, la production requiert neuf tonnes actuellement. " Cet emballage tient aussi le consommateur informé de la provenance du produit et de ses valeurs nutritives ", indique Ved Luchmun, directeur de Maubon Foods, dont le bureau se trouve à Rose-Belle et l'usine à La Flora. Celle-ci emploie 12 personnes actuellement contre quatre il y a quelques années. Outre le marché d'exportation, Maubon Foods vend également ses chips dans les boutiques hors taxe à l'aéroport de Plaisance. Pour se développer et améliorer davantage la qualité de son produit, Maubon Foods a besoin d'espace. L'usine actuelle se trouve dans un vieux bâtiment qui ne lui convient plus. L'espace dans le bâtiment est restreint et M. Luchmun ne peut le rénover car il n'en est pas le propriétaire. La seule solution est la construction d'un nouveau bâtiment plus spacieux, avec de nouveaux équipements, pour permettre à Maubon Foods d'améliorer davantage la qualité de son produit, de satisfaire la grande demande à l'étranger et de créer de nouveaux emplois. Mais pour cela, il lui faut un terrain et il s'attend à ce que l'État, à qui il a fait la demande, lui offre une portion dans le sud de l'île. Ved Luchmun estime que jusqu'ici le développement n'a été fait que dans le centre et le nord de l'île. " La partie sud de l'île en souffre ; ce n'est que maintenant qu'on annonce la cons
admin

Test: MAISNET Training

Today, on the 9th December 2010, stakeholders of the MAISNET received a training by Mr. S.Sembhoo at FARC on how to manage the MAISNET Blog. It's very interesting so far, hope it will remain so till the end! :)



For more information, CLICK HERE!

Testing: New Agriculturalist: Country Profile - Mauritius

This article was published by New Agriculturalist in November 1998. Click here to access the whole article.

Mauritius is a small, but densely populated island situated in the Indian Ocean, about 500 miles (800km) east of Madagascar. The island consists of a series of volcanic hills rising to a height of between 2000 and 2600 ft (600 - 800m) with a fringing coastal plain. The country has a tropical maritime climate generally dominated by the south-east trade winds and enjoys a warm moist summer during the months of December to May and a cool dry winter from June to November. During the wettest months tropical cyclones occasionally strike the island or pass near enough to give very heavy rainfall and violent damaging winds.

On the discovery of the island in 1598, the land was covered with dense vegetation with a variety of trees. These began to decline under the three successive colonisations by the Dutch (1638-1710), French (1715-1810) and the British (1810-1968). Large areas of forest were cleared to make room for agriculture when the Dutch Governor, Van der Stel, introduced various seeds and fruits to the island. Thus, vegetables, rice, indigo, tobacco and sugar cane were cultivated to feed the population and for export.

Until the 1970s, Mauritius had a predominantly agricultural economic system, based on a mono-crop - sugar cane. With the advent of industrialisation in the '80s and diversification of agriculture, the Mauritian economy rested on a broader base. However, sugar cane still remains the most important agricultural export followed by flowers and vegetables.
Statistics suggest that sugar cane covers about 88% of the cultivable land, 7.5% is under vegetables, fruits and flowers, 3.6% under tea and 0.6% under tobacco. With the implementation of the agricultural diversification policy, sugar cane is intercropped with bean, potato, groundnut, tomato and maize. The results have proved encouraging with the country producing 67% of its needs in potato, 40% in onion, 17% in garlic and 5% in maize. However the contribution of agriculture, the national economy has registered a significant decline with a reduction of the GDP from 23% in 1970 to 9% in 1994, mainly as a result of the rapid expansion of manufacturing, tourism and services. Nevertheless, the sugar industry is the second most important net foreign-exchange earner partly because it requires few imports.

Tuesday, December 7, 2010

Demande en hausse pour les Banana Chips

Photo from: http://www.lonestarchinchilla.com/

This is an interesting news for people / institutions dealing in banana / fruit research and development ~Admin~

En onze ans, Maubon Foods, qui produit des banana chips pour l'exportation comme pour le marché local, a diversifié son marché d'exportation : outre la France, l'Italie et l'Allemagne, elle exporte également sur l'Afrique du sud et l'Asie. Parallèlement, la compagnie a développé de nouveaux emballages tout en améliorant la qualité de ses chips.

C'est à La Flora, dans un bâtiment en dur et à étage, que Maubon Foods produit les banana chips. Au rez-de-chaussée se trouve la salle de livraison de la matière première, la banane verte, en provenance de différentes régions de l'île. La banane est épluchée et lavée sur place avant d'être transférée dans une pièce à l'étage où elle est coupée en tranches, frite dans de l'huile végétale à température contrôlée, puis laissée à refroidir avant d'être mise dans des sachets de 40 et de 140 grammes. Les chips sont enfin mis dans des boîtes en carton à destination des marchés local et étranger.

Auparavant en plastique, le sachet est maintenant en aluminium, dans une boîte en plastique qui lui donne un nouveau cachet, plus pratique et moderne. Ce qui a plu aux consommateurs car les ventes de banana chips ont augmenté : de deux tonnes de bananes vertes par mois il y a dix ans, la production requiert neuf tonnes actuellement. " Cet emballage tient aussi le consommateur informé de la provenance du produit et de ses valeurs nutritives ", indique Ved Luchmun, directeur de Maubon Foods, dont le bureau se trouve à Rose-Belle et l'usine à La Flora. Celle-ci emploie 12 personnes actuellement contre quatre il y a quelques années. Outre le marché d'exportation, Maubon Foods vend également ses chips dans les boutiques hors taxe à l'aéroport de Plaisance.

Pour se développer et améliorer davantage la qualité de son produit, Maubon Foods a besoin d'espace. L'usine actuelle se trouve dans un vieux bâtiment qui ne lui convient plus. L'espace dans le bâtiment est restreint et M. Luchmun ne peut le rénover car il n'en est pas le propriétaire. La seule solution est la construction d'un nouveau bâtiment plus spacieux, avec de nouveaux équipements, pour permettre à Maubon Foods d'améliorer davantage la qualité de son produit, de satisfaire la grande demande à l'étranger et de créer de nouveaux emplois. Mais pour cela, il lui faut un terrain et il s'attend à ce que l'État, à qui il a fait la demande, lui offre une portion dans le sud de l'île. Ved Luchmun estime que jusqu'ici le développement n'a été fait que dans le centre et le nord de l'île. " La partie sud de l'île en souffre ; ce n'est que maintenant qu'on annonce la construction d'un barrage à Rivière des Anguilles ", fait-il remarquer.

Au niveau de la matière première, la banane verte, notre interlocuteur trouve que les Mauriciens n'apprécient pas assez l'importance de ce fruit dans leur espace alimentaire. " Nous ne la cultivons que pour la consommer mûre et un peu pour en faire du vindaye chez soi. Il est temps pour nos planteurs de se lancer dans cette culture à grande échelle en vue de fournir notre usine car il y a une très grande demande pour les banana chips à l'étranger. Nous avons donc besoin de grandes quantités de bananes vertes ", déclare le directeur de Maubon Foods. Il dit constater que de grandes superficies de terre, autrefois sous culture de canne à sucre, sont abandonnées par leurs propriétaires pour diverses raisons. " On peut les utiliser pour la culture de la banane. Je suis disposé à signer des contrats avec les planteurs pour leur assurer que j'achèterai leur production ", poursuit-il.

Outre la production de banana chips, Maubon Foods exporte aussi des légumes, dont des bred sonz, qui selon son directeur sont en grande demande en Europe, ainsi que du kari poule et du thym. Elle exporte divers autres légumes encore, à raison d'une tonne au minimum par semaine. " Nous avons une grande demande pour l'endive et nous cherchons actuellement des fournisseurs de ce légume mais aussi d'autres légumes ", indique Ved Luchmun.

Reproduced from lemauricien.com of 07.12.10


Wednesday, December 1, 2010

News of Agriculture from Seychelles: The Participation of the Seychelles Agricultural A...

We relayed this in our flash news, but could not help saluting the initiative. So here is the full article ~ Admin ~

To celebrate the world tourism day, the Seychelles Tourism Board organized a Tourism Expo 2010. The Expo 2010 was held from Monday 27th to Wednesday 29th September at the International Conference Centre of Seychelles under the theme Tourism and Biodiversity. The president, Mr. James Michel was the special invited guest and the exposition was officially launched by the CEO of STB Mr. Alain St.Ange.The Seychelles Agricultural Agency participated in the Tourism Expo 2010 with the aims of promoting traditional local crops and to showcase the diversity of local crops that were used by our grand- parents and that the youth of today does not know (eg pigeon pea). In adhering to the theme of tourism and biodiversity, the focus was on SAA’s fruit tree nursery from which some tourism establishments such as Ephelia Resort and Eden Island bought fruit trees to beautify and create an edible landscape. On display there were also a diversity of fruit and vegetable trees, spices and herbs, root crops, vegetables and fruits commonly used by the general public as well as by the tourism industry. Agricultural Research and Development, Agricultural Extension Services and the National Plant Protection Organisation exhibited posters showing the work done by the mentioned sections. Research and Development Section exhibited photos of screened varieties namely tomatoes, sweet peppers, lettuces etc. The Agricultural Extension Services displayed information relevant to the campaign of Every home a garden through posters and a live exhibition.The National Plant Protection Organisation had posters of the steps to be taken to obtain import certificates and had information on some invasive species such as whiteflies and fruit flies.

The Agricultural Development Strategy 2007-2011 provided the justification for SAA’s participation in the Tourism Expo 2010 as it states: The government through the ministry with portfolio responsibility for agriculture in collaboration with bilateral and multilateral partners would endeavour to promote improved crop varieties/ genetic resources through the use of land resources, local and introduced crop biodiversity/ genetic resources. It would further promote and support sound and environmental friendly cultural practices for edible landscaping. the Tourism Expo 2010 was a good opportunity for SAA to raise its profile vis-a-vis biodiversity and tourism in the eyes of the public.

Contributed by
Yuna Madeleine

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